Energieakkoord vraagt investering van €1,4 miljard

Er is een investering van € 1,4 miljard nodig om alle kantoren van Nederland in 2030 aan het energieakkoord te laten voldoen. Dat stellen het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) en het Energieonderzoekcentrum Nederland (ECN) in een onlangs verschenen rapport. Het rapport is geschreven in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken.


 

In 2050 geen energie meer verbruiken

Het energieakkoord is een deal tussen de Rijksoverheid, werkgevers en werknemers en natuur- en milieuorganisaties. In het akkoord is opgenomen dat alle gebouwen in Nederland in 2050 netto geen energie meer mogen verbruiken. In de aanloop daarnaartoe moeten alle gebouwen in 2030 een A-label of hoger hebben. Eind 2014 voldeed slechts 26% van de in totaal 81,5 miljoen vierkante meter kantooroppervlak in Nederland aan deze eis. 48% had eind 2014 minstens het label C.
 

Betere isolatie en verlichting

Om van het label G, F, E of D naar label C te kunnen komen moeten de kantoorruimten vooral beter geïsoleerd worden. Daarnaast moeten ze voorzien worden van Led-verlichting of hoogfrequentie tl-verlichting volgens het rapport. De kosten voor die operatie bedragen naar schatting ruim € 800 miljoen. Dat bedrag zou in 4,5 tot 6,5 jaar terug kunnen worden verdiend.
Om een nog beter energielabel te kunnen krijgen moet er in de kantoren ook een modernisering van de ventilatie worden doorgevoerd en moeten gebouwen worden uitgerust met zonnepanelen. Met deze laatste aanpassingen is over een periode van 14 jaar een investering gemoeid van in totaal € 1,4 miljard. Dat bedrag zal in een tijdsbestek van 3,5 tot 13,5 jaar kunnen worden terugverdiend.
 

Monumentenstatus

Voor kantoren met een monumentenstatus zijn niet verplicht om aan de nieuwe regelgeving van het energielabel te voldoen. In Nederland betreft dit in totaal ca. 3,3 miljoen vierkante meter.
 

Advies Waerde State

Wilt u advies over wat voor uw kantoorruimte mogelijk is of wilt u weten in hoeverre u aan de gestelde regelgeving moet voldoen en hoe u dat  kunt doen? Neem gerust contact met ons op en we helpen u graag verder.

Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring