Logo Waerde State V2020

Steenweg 77

5301 HK Zaltbommel

Neem contact met ons op:

info@waerdestate.nl
0418 66 66 66

Steenweg 77

5301 HK Zaltbommel

}

Ma - Vr 9.00 - 17.00

Neem contact met ons op:

info@waerdestate.nl
0418 66 66 66

Laadpalen vanaf 2020 verplicht

 

Binnen de nieuwe Europese Richtlijn Energieprestatie van Gebouwen worden bedrijven gedwongen om vanaf 2020 te investeren in laadpalen. Op elke tien parkeerplaatsen die een bedrijf bezit, moet er een laadpaal voor elektrische auto’s staan. Dat geldt voor nieuwe en gerenoveerde panden in alle sectoren, van kantoren en woongebouwen tot winkels.

 

Langdurig verblijf

Elektrische laadpalen zijn een belangrijk onderdeel van een duurzame infrastructuur en horen dus absoluut thuis in het publieke domein. Maar in haar enthousiasme voor een duurzame toekomst heeft de EU belangrijke aspecten over het hoofd gezien. Zo wordt er nog geen onderscheid gemaakt in type vastgoed en de intensiteit van gebruik. Een auto opladen kost tijd, dus laadpalen zijn alleen interessant als mensen ergens langdurig verblijven. Mogelijk dat er op dat vlak dus nog een aanpassing in de regelgeving valt te verwachten.

 

Te weinig vermogen

Een ander mogelijk probleem ligt in de sfeer van vermogen. Laadpalen kosten extra energie. In de nieuwbouw wordt daar rekening mee gehouden, maar bestaande gebouwen zijn afgestemd op een bepaald gebruik. Als daar ineens tien laadpalen van 11 kilowatt per stuk bij komen, heb je als ondernemer een probleem.

 

Begin er alvast aan!

Intussen moet je als bedrijf met meer dan tien parkeerplaatsen wel aan de slag. Liefst zo snel mogelijk. Het beste wat je in deze overgangsperiode kunt doen, is zorgen dat je inzicht krijgt in het vermogen van je pand. Als dat niet groot genoeg is voor een laadpaal en je technische ingrepen moet plegen, krijg je namelijk te maken met heel lange levertijden. Nieuwbouwprojecten lopen regelmatig vertraging op doordat het netbedrijf niet mee kan komen in de afstemming. Alle reden dus om snel te beginnen!

 

Bron: Visieopvastgoed